South Queensferry

Queensferry was oorspronkelijk een Royal Burgh in West Lothian, Schotland. In 1975 kwam door de Local Government (Scotland) Act een eind aan de Royal Burgh status van Queensferry en werden administratie en bestuur aan de City of Edinburgh District Council overgedragen.

De Schots-Gaelische naam Cas Chaolais betekent de “schuin aflopende straten”. Queensferry ligt ongeveer 16 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum, aan de kust van de Firth of Forth tussen de Forth Bridge en de Forth Road Bridge.

De plaatselijke fair dateert uit de 12e eeuw. De fair vindt jaarlijks in augustus plaats met de gebruikelijk festiviteiten: een corso, doedelzak fanfares, kruiwagenrace en de verkiezing van een schoolmeisje tot Ferry Fair Queen.

Een onderdeel van de Ferry Fair is de eigenaardige processie van de Burry Man. Deze unieke heidensachtige gebeurtenis is in ieder geval 300 jaar oud maar de oorsprong blijft in duister gehuld. De naam Burry Man stamt waarschijnlijk van de ‘burrs’ – de stekelige klissen van de klit, Arctium, in Engels Burdock plant – die kenmerkend zijn voor het pak van de Burry Man, daarna wordt verondersteld dat de naam een verbastering is van Burgh Man sinds de stad officieel een Royal Burgh werd.

Een autochtoon wordt van top tot teen in kleverige klissen bedekt waarop bloemen worden geplakt, alleen zijn voeten, handen en ogen en mond worden vrij gelaten. Rond zijn middel draagt de Burry Man een cummerbund, op zijn hoofd een bloemenhoed. Een versierde stok in elke hand completeert het beeld. Omdat hij nauwelijks zijn ledematen kan buigen helpen twee secondanten de Burry Man door deze beproeving hem versterkend met whisky, die door een rietje gedronken wordt. Enthousiaste kinderen gaan intussen van deur tot deur om geld voor hem in te zamelen. De belangrijkste haltes zijn, naast het gemeentehuis, elke pub in het plaatsje.

De Loony Dook is de Nieuwjaarsduik (uiteraard verkleed) in het ijskoude water van de Firth of Forth en het uitje voor toeristen uit de hele wereld, die in Edinburgh oud en nieuw hebben gevierd. De naam Loony Dook is afgeleid van Loony (afkorting van lunatic = gek) en dook, Schots voor duik.

Bezienswaardigheden in South Queensferry

  • The Episcopal Church of St. Mary of Mount Carmel. Dateert uit 1441. Het is het oudste gebouw van Queensferry.
  • Black Castle. Gebouwd in 1626.
  • Plewlands House. Een 17e eeuws herenhuis in het centrum van het stadje, sinds 1953 beheerd door de National Trust for Scotland.
  • The TolBooth. In High Street uit de 16e eeuw, met een klokkentoren uit 1720.
  • Hopetoun House. Op slechts drie kilometer ten westen van Queensferry ligt dit statige Georgian landgoed, ontworpen door de Schotse architecten Sir William Bruce en William Adam, omgeven door een park van zestig hectaren.
  • Dalmeny House. Het neogotische kasteel ligt drie kilometer oostelijk van Queensferry Dalmeny House is gebouwd door de Engelse architect William Wilkins in 1817 en is in het bezit van graaf van Roseberry.
  • Dundas Estate. Het kasteel uit de negentiende eeuw ligt anderhalve kilometer ten zuiden van Queensferry. Het is nu in gebruik als hotel en congrescentrum met een 9-hole golf course in het park.

 engeland-south queensferry-brug engeland-south queensferry-gekleurde huizen

Beste tijd voor een cruise naar South Queensferry

De beste tijd om naar South Queensferry, Schotland, te gaan is van juni t/m september.

Algemene informatie over South Queensferry

Valuta
De valuta in South Queensferry, Schotland, is de Britse pond.

Haveninformatie
De meeste grote cruiseschepen leggen het schip aan in South Queensferry. Vanaf hier wordt er verder getenderd naar Edingburgh.

engeland-south queensferry-cruise-haven-map  Schotland-South Queensferry-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Schotland is meer dan alleen whisky. Hoewel het zeer wordt aangeraden om destilleerderijen te bezoeken kunt u in Schotland ook heerlijke verse visgerechten eten.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan