Gythion

Gythion is een rustig, sfeervol kust- en havenplaatsje, aan de onderzijde van het Griekse schiereiland Peloponnesos in de provincie Lakonia. Gythion is tegenwoordig een exportplaats voor Griekse producten als olijven, olie en katoen. Het heeft ca. 4000 inwoners. Het is een aangenaam authentiek Lakonisch havenstadje. Ten zuiden van Gythion ligt een strand en ook bij de weg naar Skála.

Volgens de overlevering brachten de Trojaanse prins Paris en de schone Helena op weg naar Troje hun eerste nacht hier door. Ook in de oudheid werd Gythion door de Spartanen als haven en steunpunt van hun vloot benut. Het tegenover liggend eilandje Marathonisi, het antieke Kranai, is nu door een dam met het vasteland verbonden. Kranai was een overslagplaats van de Feniciërs, die het kostbare purper verhandelden. Marathonisi zou Paris als toevluchtsoord gebruikt hebben, toen hij met Helena op weg naar Troje was. Op de punt van het eiland ziet men de ruïnes van de stad Las. Het was een heilige plaats voor de Spartanen met vele tempels. Op het eiland bevond zich een Aphroditeheiligdom, gesticht door de Fenicische kooplieden. Op het eiland staat ook een historische toren.

Bezienswaardigheden in Gythion

  • Theater. Op ongeveer 300 meter van het centrum vandaan achter een kazerne, ligt een oud theater uit vermoedelijk de Hellenistische tijd.
  • Sparta. Feitelijk is er in Sparta niet zoveel bewaard gebleven: op de Acropolis staan de resten van een theater, een aan Athene gewijde tempel en een oud kerkje uit de 10de eeuw.
  • In de stad staat een modern standbeeld van Leonidas. Zijn graf ligt vermoedelijk op de Acropolis.
  • Bij de rivier de Eurotas zijn de resten gevonden van een tempel, gewijd aan Artemis Orthia.
  • In het museum zijn bezienswaardige reliëfs met afbeeldingen van de Diosouren (Kasor en Pollux) te zien, die speciaal in Sparta werden vereerd. Ook liggen er vondsten, gedaan bij de tempel van Artemis, onder andere maskers, die men droeg bij de dansen ter ere van de godin.

griekenland-gythion-haven-boten-huizen-eten   griekenland-gythion-haven-bootje-octopus-huizen-zee  griekenland-gythion-haven-schipswrack-zee-strand

Beste tijd voor een cruise naar Gythion

De beste tijd om naar Gythion, Griekenland, te gaan is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Gythion

Valuta
De valuta in Gythion is de Euro.

Haveninformatie
De cruiseschepen gaan hier voor anker. De passagiers worden met tenderboten aan land gebracht. U kunt vanaf hier het stadje inlopen. Er zijn gezellige restaurantjes en cafeetjes met terrasjes.

griekenland-gythion-haven-map.png   griekenland-gythion-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Het word aangeraden om een trip te maken naar Mia.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan