Gudvangen

De reis naar Gudvangen brengt u door het smalste fjord van Noorwegen, de Nærøyfjord. Zonder meer een adembenemende aangelegenheid. Gudvangen ligt aan het begin van de Nærøyfjord, de mooiste zijarm van de Sognefjord. Deze zeer diep ingesneden fjord is de smalste van Noorwegen, een soort Grand Canyon, maar toch weer anders. De bergen langs het dal zijn zo hoog dat de zon in winter het dorp niet meer kan bereiken.

De Sognefjord is de langste en de diepste fjord van Noorwegen; hij dringt met zijn grillige zijarmen 200 km het land in, tot in het gletsjergebied van de Jotunheimen en de Jostedalsbreen. De smalle zijarmen van de fjord hebben zulke steile wanden dat er nauwelijks plaats is voor een dorpje, weide of boomgaard. Het is een indrukwekkende fjord met gletsjers en watervallen. Het meest fascinerende gedeelte ligt na 100 km van de open zee verwijderd. Hier deelt hij zich in verschillende zijarmen met historische en gekleurde dorpjes. Één van deze armen is de Nærøyfjord, die naar het zuidwesten afslaat.

Bezienswaardigheden in Gudvangen

  • Voss. Het door besneeuwde bergtoppen omgeven plaatsje ligt aan een meer en is lange tijd een handelscentrum geweest op één van de hoofdroutes tussen West- en Oost-Noorwegen.
  • Flåm. Helemaal aan het begin van de Aurlandsfjord ligt Flåm, een rustig piepklein dorpje, te midden van een immense natuur. Bij Flåm ligt één van de beroemdste treintrajecten van Europa: Flåmbanen
  • Aurland. Aurland ligt aan de Aurlandfjord, de zuidelijke arm van de Sognefjord. Het wordt ook wel voluit Aurlandsvangen genoemd. Het is een echt fjordplaatsje met een paar oude gebouwen, onder andere het oudste deel van het Vangen-motel en de kerk van Aurland, Vangenkirke, een een gotische kerk uit 1202.
  • Undredal. Dit dorpje is om twee redenen bekend: haar kleine kerk Stavkirke en haar populaire geitenkaas. Hier bevindt zich de kleinste kerk van heel Scandinavië, die plaats biedt aan slechts 40 personen. U kunt in dit dorpje zien hoe de geitenkaas geproduceerd word, zowel de witte- als de bruine geitenkaas.

noorwegen-Gudvangen-landschap-bergen-water   noorwegen-Gudvangen-boot-vlag-landschap  noorwegen-Gudvangen-kajak-activiteit-landschap

Beste tijd voor een cruise naar Gudvangen

De beste reistijd voor Gudvangen, Noorwegen, is van juni t/m september.

Algemene informatie over Gudvangen

Valuta
De valuta van Gudvangen is de Noorse kroon.

Haveninformatie
Als ferry- en cruisehaven biedt Gudvangen de volgende faciliteiten – cafetaria-restaurant met buitenterras, Bar Lounge (bier, wijn, sterke drank), 30 kamers te huur, Gudvangen Fjordtell (budgethotel met 10 kamers) en twee cadeauwinkels.

noorwegen-Gudvangen-haven-map.png   noorwegen-Gudvangen-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Een subtour is een echte aanrader om te doen als activiteit in Gudvangen.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan