Roatan

De Baai Eilanden zijn drie eilanden voor de kust van Honduras te weten Roatan, Utila en Guanaja. Roatan is het hoofdeiland. Ook deze eilanden werden 1502 door Columbus ontdekt en hij verscheepte de bevolking (waarschijnlijk nazaten van de Maya’s) naar het vaste land. Daarna bezetten de Britten, Spanjaarden en de Nederlanders de eilanden tot vanaf 1643 de eilanden weer Brits zijn. Het werd een ideale verblijfplaats voor piraten uit England en Nederland tot het in 1780 de Spanjaarden lukt deze piraten te verjagen. De hoogste berg van het eiland is de Cerro las Minas en is 2.849 meter hoog.

Doordat de Britten er lang hebben gezeten is de voertaal Engels, ook op de scholen en geen Spaans waar de kinderen wel Spaans leren. De hoofdstad van Roatan is Coxen Hole en niet meer dan een groot dorp. Het dankt zijn naam aan John Coxen die een Engelse piraat was. De huizen zijn van hout, gebouwd op palen en staan in het water.

Honduras is op een na het armste land van Zuid Amerika en een kwart van de bevolking kan niet lezen en/of schrijven. Het inwoners aantal is 6,5 miljoen waarvan er 1 miljoen in de hoofdstad Tegucigalpa (vert. Zilveren Berg) wonen. De bevolking is voor 97% katholiek. Het land heeft prachtige witte stranden, mooie watervallen en imposante Mayaruines.

Bezienswaardigheden in Roatan

  • Roatan Strand Palmenstrand bij West End. Dit dorpje ligt 15 km van Coxen Hole en vanaf het restaurantje Fosters & Vivians vertrekken bootjes naar dit bountystrand.
  • Snorkelen. Vlakbij de stranden zijn vele koraalriffen en ideaal gebied voor snorkelaars. Men waant zich in een groot aquarium met kleurrijke vissen die zwemmen in dalen van 15 tot 30 meter naar beneden lopende rotsen. Verder fluoricerende organismen en er kunnen haaien voorkomen.
  • Zeevissen
  • Paardrijden
  • Indien men van Roatan naar het vaste land gaat, is een bezoek aan Copan zeer zeker de moeite waard. Hier is de belangrijkste Maya stad van Honduras die werd opgegraven.

Honduras-roatan-huis-zee   Honduras-roatan-leguaan-dier   Honduras-roatan-strand-zee

Beste tijd voor een cruise naar Roatan

De beste tijd om naar Roatan, Honduras, te gaan is van januari t/m september.

Algemene informatie over Roatan

Valuta 
De valuta in Roatan is de Lempira. U kunt ook met kleine coupures US$ betalen.

Haveninformatie
Roatan als cruisehaven heeft 2 passagiersterminals – Mahogany Bay en Coxen Hole, waarvan de grotere en nieuwste Mahogany Bay is.

Wanneer u op het vaste land bent, kan een auto gehuurd worden echter we dienen u te waarschuwen dat vele wegen, op snelwegen na, dikwijls onbegaanbaar zijn. Er is nauwelijks een spoornet. Wel zijn er vele bussen die meestal overvol zijn met de lokale bevolking echter ook wat duurdere bussen die wat minder druk zijn en iets comfortabeler.

Taxi’s zijn meestal collectieve taxi’s en indien geen meter is het verstandig vooraf de prijs af te spreken.

honduras-roatan-haven-map.gif   Honduras-roatan-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Drinkt u hier geen kraan water uit de kraan maar bestel flessen mineraalwater.

Bij zee zijn laagvlaktes en het binnenland heeft vele bossen die bestaan uit ceder, dennen, eiken, mahonie, palm en rubberbomen. Ook leven er beren,wolven, coyote’s, tijgerkatten, leguanen, krokodillen, poema’s, lynxen en vele reptielen. Ook zijn er vele vogelsoorten. Verder is Honduras ook een koffieland. Het is een echte aanrader om naar een van de plantages te gaan en daar koffie te proberen.

De toerist zal hier in Honduras niet veel souvenirwinkeltjes vinden. Het beperkt zich meestal tot houtsnijwerk en keramiek. Voor de goede winkels moet men in de grotere steden zijn en met name de hoofdstad Tegucigalpa.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan