Jakarta

Jakarta, de Indonesische hoofdstad, is gelegen in het westen van Java aan de noordkust. Jakarta ligt aan de monding van de Liwung rivier in een lage kustvlakte. Hierdoor zijn er in de regentijd vaak overstromingen.

De Nederlandse gouverneur Jan Pieterszoon Coen liet er een fort bouwen, genaamd Batavia en gaf de stad dezelfde naam. In 1942 werd de naam Djakarta en na de onafhankelijkheid in 1972 in Jakarta.

Bezienswaardigheden in Jakarta

  • Monument Nasional/Monas. Een 137 meter hoge marmeren obelisk met op de top een vergulde vlam. U kunt met een lift naar boven en u heeft dan een goed overzicht over de stad.
  • Rondom het plein Medan Merdeka staan prachtige gebouwen in koloniale stijl, zoals het presidentieel paleis.
  • Het Nasional Museum. Hier zijn archeologische voorwerpen tentoongesteld, onder meer de beroemde schedel van de Javamens.
  • Ten oosten van Medan Merdeka ligt de grootste moskee van Zuidoost-Azië. Het was een van de prestige-objecten van Soekarno. Deze Istiqlal moskee heeft een enorme koepel die al van verre te zien is.
  • Taman Fatahillah. Rondom dit plein liggen enkele bijzondere musea in mooi gerestaureerde koloniale gebouwen.
  • Museum Sejarah Indonesia. Hier staat de historie van Jakarta centraal. Het is gevestigd in het voormalige stadhuis. Je vindt er oude plattegronden van de stad, portretten van gouverneurs en de vertrekken zijn ingericht in koloniale stijl. Je krijgt er een goede indruk van het dagelijks leven van de Nederlandse kolonisten.
  • Het Wajang Museum, met prachtige oude wajangpoppen. Deze worden gebruikt voor het traditionele Indonesische schaduwspel. Op de binnenplaats van dit museum ligt het graf van Jan Pieterszoon Coen.
  • De oude haven van de stad met zijn tientallen oude zeilschepen, die overigens niet allemaal meer in de vaart zijn.
  • In het oosten van Jakarta ligt Taman Mini Indonesia, Indonesië in miniatuur. Van alle volken die in de archipel leven, is een verkleinde replica te zien van hun typische bouwstijl. Verder lopen er vrouwen rond in traditionele kleding. Er is ook een schitterende orchideeëntuin.
  • Ten noordwesten van Jakarta liggen meer dan honderd koraaleilanden. Dit is een nationaal park, maar enkele eilanden hebben voorzieningen voor toeristen, zoals Pulau Bidadari, Pulau Ayer, Pulau Laki en Pulau Putri.

Indonesie-jakarta-stad-skyline   Indonesie-jakarta-zee-vissen   Indonesie-jakarta-straat

Beste tijd voor een cruise naar Jakarta

De beste tijd om naar Jakarta, Indonesië, te gaan is gedurende het hele jaar.

Algemene informatie over Jakarta

Valuta
De valuta in Jakarta is de Indonesië rupiah.

Haveninformatie
Jakarta is een belangrijke zeehaven, grootste stad en de hoofdstad van Indonesië. Volgens de bevolking (ongeveer 10,1 miljoen) staat het op de 21e plaats van de wereld.

indonesie-jakarta-haven-map.png   indonesie-jakarta-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Op 17 augustus wordt de onafhankelijkheidsdag gevierd. Er zijn dan verschillende activiteiten en heel de stad is versierd met rood en wit. Leuk om een keer mee te maken.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan