Istanbul

De Turkse keuken wordt ook wel als één van de beste van Europa bestempeld. Vele restaurantjes en eethuisjes hebben Turkse specialiteiten als Meze (hors d’oeuvre). Veel vleesgerechten zijn te vinden in de restaurants van de wijk Borsa et Lokantasi (Aziatische stadsdeel) zoals Iskander Kebab, Sis Kebab en Donner Kebab. De visliefhebbers moeten in het stadsdeel Kumkapi zijn.

Istanbul strekt zich uit over 2 continenten, Europa in het westen en Azië in het oosten. De Bosporus stroomt door het hart van de stad en verbindt de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn met elkaar. De Bosporus is 30 km lang en verbindt de zee van Marmara met de Zwarte zee. De Bosporus maakt Istanbul tot een van de meest schilderachtige steden van de wereld.

Als voormalige hoofdstad van drie opeenvolgende wereldrijken, het Romeinse, het Byzantijnse en het Osmaanse, eert en beschermt het huidige Istanbul de erfenis van het verleden, terwijl het recht op een moderne toekomst afstevent.
Istanbul is niet alleen een historische stad, maar ook het economische hart van de republiek Turkije. Elke dag bevaart een ononderbroken vloot van olietanks en handelsschepen de Bosporus.

De stad is in 3 delen verdeeld: Uskadar aan de Aziatische kant, Beyoglou en Stamboul of Galata aan de Europese kant. De laatste bevat de meeste archeologische en historische bezienswaardigheden.

Istanbul heeft een rijkdom aan vissershaventjes, ultra moderne badplaatsen, glooiende heuvels, idyllische baaien en inhammen met perfecte stranden. Het heeft ook wel de toepasselijke naam de “stad van de moskeeën”. Deze bijnaam dankt Istanbul aan de 500 moskeeën die in de stad staan. Gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk creëren zij een indrukwekkende prachtige skyline. Ondanks het feit dat het grootste gedeelte van de bevolking nu Moslim is, blijft de stad de Patriarch van de Grieks Orthodoxe Kerk.

Bezienswaardigheden in Istanbul

 • Moskee van Suleyman
 • Sultanahmet Moskee
 • De oude Hippodroom
 • Aya Sophia kerk
 • Topkapi Paleis
 • Beylerbeyi Paleis
 • Dolmabahçhe Paleis
 • Archeologisch Museum

Turkije-istanbul-uitzicht-stad   Turkije-istanbul-blauwe-moskee   Turkije-istanbul-grand-bazar

Beste tijd voor een cruise naar Istanbul

De beste tijd om naar Istanbul, Turkije, is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Istanbul

Valuta
De valuta in Instanbul is de Turkse lira.

Haveninformatie
Uw cruiseschip ligt aan de passagiersterminal vlak bij de brug. Wanneer u de brug oversteekt, komt u bij de Egyptische bazaar. U verkent de aanloophaven en omgeving op eigen gelegenheid of maakt één van de georganiseerde excursies, die u vooraf of aan boord kunt boeken. En na uw bezoek aan land komt u weer “thuis”aan boord en brengt het schip u naar de volgende bestemming.

Er zijn in Istanbul genoeg taxi’s en ze zijn herkenbaar aan hun gele kleur. Er wordt een taximeter gebruikt. U kunt gelijk bij de haven een taxi nemen. Het is zeer aan te raden om van te voren een prijs af te spreken. U kunt ook een taxi ‘huren’ voor een paar uur. De chauffeur blijft dan bij de verschillende bezienswaardigheden op u wachten. De taxiprijzen zijn relatief laag in Istanbul.

De ‘dolmus’ is een collectieve taxi die een speciale route volgt. Men kan overal in- en uitstappen en betaalt de afgelegde afstand. De relatief goedkope tarieven zijn vastgesteld.

turkije-istanbul-haven-map.jpg   turkije-istanbul-havenjpg.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
U kunt heerlijk winkelen in Istanbul van markten tot winkels. Hieronder vindt u de beste opties.

 • Egyptische bazaar met o.a. kruiden en specerijen
 • Moderne winkels en boetieks rondom het Taksimplein
 • Een overdekte bazaar met meer dan 5000 winkeltjes, goudsmeden, tapijtmakers, lederwaren e.a.
 • Diverse vlooienmarkten waar de gekste dingen te koop worden aangeboden (o.a. in het Üskadardistrict).
 • De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-13.00 & 14.00-19.00 uur.

De beste uitgaansgelegenheden zijn hier:

 • Bezoek het Taksimplein o.a. het Cultureel Centrum, de Opera, discotheken, cafeetjes, jazzclubs en in veel restaurants en nachtclubs het authentieke buikdansen. Iets bergopwaarts ligt het bekende Pierre Loti-café.
 • Boven in de Galata Toren worden ’s avonds Turkse shows gegeven en u heeft er een schitterend uitzicht.


Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan