Haifa

De sfeervolle havenstad Haifa ligt in het noordwesten van Israël aan de Middellandse Zee. De stad komt qua grootte op de derde plaats van Israël, na Jeruzalem en Tel Aviv. Een vakantie Haifa in Israël heeft voor iedereen wel wat te bieden en dat maakt het een populaire vakantiebestemming. Bezienswaardigheden als de Wereldtempel van Bahai en de schilderachtige straatjes maken de badplaats erg geliefd. Doordat Haifa bij het Karmelgebergte en de zee ligt, wordt de stad omringd door natuurschoon. De stad is ook in heel Israël bekend om zijn gemengde bevolking van Joden en Arabieren die vreedzaam naast elkaar bestaan en het resultaat is een aantal verbazingwekkende versmeltingen van Arabische en Joodse culturen in de stad.

Bezienswaardigheden in Haifa

 • Al Aqsa Moskee. De grootste moskee van Jeruzalem, gelegen vlak naast de Rotskoepel in het zuidelijke deel van de Tempelberg. 50.000 gelovigen kunnen hier tegelijkertijd richting Mekka buigen.
 • Rotskoepel. Geen ander heilig bouwwerk dan de Rotskoepel symboliseert krachtiger de gemeenschappelijke banden tussen Jodendom, Christendom en Islam. De Rotskoepel wordt na Mekka en Medina als de heiligste plaats van de islam beschouwd.
 • Hof van Gethsemane. Aan de oostelijke zijde van de oude stad ligt aan de overkant van het Kidrondal een heuvel op de hellingen waarvan in de Hof van Gethsemane nu nog de knoestige olijfbomen staan. Dit is de Olijfberg.
 • Vanaf de St.Stefanuspoort loopt u de Olijfberg op en komt onderweg langs de verschillende kerken die bij de bijbelse gebeurtenissen aansluiten. Op de top van de Olijfberg staat tegenwoordig een luxe hotel.
 • Tempelberg. De Tempelberg (berg Moriah), de kolossale hoogvlakte waarop de Eerste en Tweede Tempel hebben gestaan, is door muren (o.a. de Klaagmuur in het Westen) omgeven.
 • De Klaagmuur (Western Wall). Deze heilige plaats van de joden, symboliseert het eeuwenlange verlangen naar een staat, waarin het geloof aan Jahwe centraal staat. Op de Sabbat verzamelen zich vele gelovigen voor de enorme vierkante kalkstenen blokken.
 • Het Joodse kwartier. Het Joodse Kwartier werd na de verovering van Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog (1967) naar oude architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen op indrukwekkende wijze gerestaureerd. Tegenwoordig leven hier ongeveer 700 joodse families. Buitenlanders, in het bijzonder Arabieren, wordt het woonrecht ontzegd.
 • Heilig-Grafkerk. De Heilig-Grafkerk is de plaats, waar zich volgens het christelijk geloof het lot van Christus heeft voltrokken (Zijn dood aan het kruis, Zijn begrafenis en uiteindelijk Zijn wederopstanding). Hier stromen sinds 1500 jaar christenen uit alle delen van de wereld naar toe.
 • Via Dolorosa. Elk jaar met pasen biedt de grote hoeveelheid nauwe stegen in de oude stad van Jeruzalem, die sinds ongeveer 1250 Via Dolorosa wordt genoemd, een schouwspel van indrukwekkende, vrome godsdienstigheid: duizenden gelovigen volgen de lijdensweg van Christus langs de viertien staties van het gerechtshof (bij de St. Stefanuspoort) tot bij de kruisigingplaats Golgotha (Heilig-Grafkerk).
 • De bazaar. Tussen de Damascuspoort en de Jaffapoort vindt u midden in het oude stadsgedeelte van Jeruzalem de meest traditionele en levendige markt van het Midden Oosten: de Bazaar. U kunt hier rondwandelen tussen de vele kraampjes en vriendelijke joodse en Arabische handelaars die hun koopwaar met veel enthousiasme aanprijzen. Vergelijk wel goed de prijzen als u wat wilt kopen en ding af.
 • De Dode Zee. Door het zeer hoge zoutgehalte (tienmaal zoveel als normaal) van het water, zou u al rustig al drijvende uw krant kunnen lezen. De Dode Zee is nauwelijks 80 km lang en tot 18 km breed. In het noordelijke deel is het water tot 400 m diep, maar in het zuidelijke daarentegen nog geen 10 meter. In het midden ligt het Jordaanse schiereiland Lashon. De Dode Zee ligt 394 meter onder de zeespiegel en is daarmee het diepste vrij toegankelijke punt van de aarde. De grens tussen het door Israël bezette gebied en Jordanië loopt nu precies in het midden van de Dode Zee.

israel-haifa-wolkenkrabbers-kerk-gebouw-infrastructuur  israel-haifa-gebouw-tuinen-bergen-landschap-bomen   israel-haifa-gondel-berg-palmbomen

Beste tijd voor een cruise naar Haifa

De beste reistijd voor Israël is van maart t/m november, waarin er een aangename tot hete temperatuur is en geen tot amper neerslag.

Algemene informatie over Haifa

Valuta
De valuta in Israël is de Israëlische Sjekel (ILS).

Haveninformatie
De haven van Haifa behandelt zowel veerboten als cruiseschepen op de onlangs uitgebreide cruiseterminal. De faciliteit is ongeveer 5500 m2 groot en biedt voorzieningen als voorzieningen zoals: wisselkantoor, parkeergelegenheid, terminal voor tourbussen, belastingvrij winkelen, telecommunicatiecentrum (gratis WiFi). Het dichtstbijzijnde treinstation ligt op minder dan 5 minuten loopafstand van de cruiseschipterminal. De spoorlijn verbindt de haven rechtstreeks met Tel Aviv. Het stadscentrum zelf ligt op 5 minuten loopafstand van de haven. Af en toe is er ook een gratis pendeldienst naar de cruisehaven.

israel-haifa-cruise-haven-map   Haifa-haven-overzicht

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag een speciale tip voor de stad Haifa. Als mensen u vragen geld te wisselen: niet op ingaan. De kans is groot dat het geld uit uw hand gestolen wordt of het ongeldig papier- of muntgeld betreft. Gedurende de excursies naar Jerzalem en Bethlehem dient u kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt. Bij de Klaagmuur moeten de mannen een Kipa (pet) dragen. Neem een fles water mee en eventueel fruit of een broodje. Bij een dagexcursie is de lunch soms pas rond 14.00 uur. Let goed op uw camera en tassen tijdens een wandeling.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan