De 10 meest gestelde cruise vragen

Met name de ‘first-time cruisers’ hebben talloze vragen. Ook bestaan er veel vooroordelen over cruisen.
Het leven aan boord zou claustrofobisch en saai zijn, deze vooroordelen zijn allemaal niet waar! De enige manier om dit te ontdekken is om zelf op cruise te gaan! 

Zijn cruises echt all-inclusive?

Er is overigens heel veel wél inclusief; ontbijt, lunch, diner, midnight snacks, koffie/thee/water, theatershows, dagelijkse schoonmaak van de hut en niet te vergeten het vervoer naar de bestemmingen. Elke nacht wordt u uiterst comfortabel naar een nieuwe interessante bestemming gevaren. Ga dat maar eens met het vliegtuig doen: onbetaalbaar! Ook het gebruik van het zwembad en de jacuzzi kunt u gebruiken zonder hier extra voor te betalen. Of wat dacht u van sporten in de fitness, hier kunt u allemaal gebruik van maken!

Nu zijn er een aantal onderdelen die niet inclusief zijn zoals de bijkomende kosten voor alcoholische dranken, specialiteiten restaurants en verplichte ‘fooien’, spa behandelingen en aparte fitnesslessen zoals spinning.

De luxere rederijen hanteren het echte all inclusive principe zoals bijvoorbeeld Seabourn en Regent Seven Seas.

Hoe zit dat met fooien aan boord?

Met betrekking tot het hinderlijke fooien systeem dat door de meeste rederijen wordt gevoerd, biedt Captain Cruise een unieke service. Op de website wordt bij elke afzonderlijke cruise exact de hoogte van het fooienbedrag berekend, dat u aan boord dient af te rekenen. Zo komt u nooit voor verassingen te staan. Een richtlijn voor de hoogte van de bedragen: 10 euro p.p. per dag of bekijk de fooienhoogte per rederij. Beschouw het als een toeslag en calculeer het mee in uw vakantiebudget.

Is het eten aan boord echt zo goed?

Over het algemeen mag gesteld worden dat het culinaire niveau gemiddeld hoger is dan aan land. Maar ook bij cruises geldt: je krijgt waar je voor betaalt. Dus verwacht geen culinaire hoogstandjes bij de wat goedkopere rederijen. Aan boord moeten de chefs aan veel eisen voldoen en wordt er uitermate streng omgegaan met hygiëne en temperatuur van het eten. Holland America Line heeft overigens een uitstekende reputatie op het gebied van ‘fine-dining’. Van de duurdere rederijen mag u verwachten dat zij zich kunnen meten aan het niveau van sterrenrestaurants.

Is het leven aan boord claustrofobisch?

Alle cruiseschepen hebben zoveel ruimte aan boord dat u geen enkel moment het gevoel zal hebben van claustrofobie. Een groot atrium in het midden van het schip, talloze liften, voldoende brede trappen, ruime promenades rondom het schip, ligbedden en sportvelden bovenop enzovoort zorgen voor een ruimtelijk gevoel.

Wanneer u last heeft van claustrofobie raden wij u aan om geen binnenhut te boeken, maar minimaal een buitenhut. Zo heeft u contact met de zee en kunt u iedere morgen weer een nieuwe bestemming zien vanuit uw raam! Wilt u graag naar buiten kunnen boek dan een hut met balkon. Zo kunt u de frisse buitenlucht inademen en genieten op een ligstoel van het fantastische uitzicht!

Is het heel druk aan boord?

Omdat er zoveel te doen is aan boord, zult u zich eerder afvragen waar iedereen gebleven is. Mocht het op gezette tijden wel druk zijn, dan zijn er altijd rustige plekken te vinden, zoals in de bibliotheek, zitjes rondom het atrium of een loungebar. De dag van inscheping is altijd wat druk. Alle passagiers komen op dezelfde tijd aan boord en willen het schip zien. Dit kan als druk worden ervaren. Vaak als de hutten klaar zijn rond 14:00 verspreid iedereen zich over het schip en is de rust weergekeerd.

Overigens weten de adviseurs van Captain Cruise op welke schepen, in welke periode de meeste rust heerst. Zo kunnen de schoolvakanties drukker aanvoelen omdat er meer kinderen aan boord kunnen zijn. Maar dit is ook per rederij afhankelijk. Vraag advies aan onze Cruise Experts.

Een cruise is toch alleen voor oude mensen?

De vraag die we als Cruise Experts heel vaak horen! En daar kunnen we volmondig NEE op antwoorden! Het is wel belangrijk dat u goed advies krijgt. Op de schepen zijn er talloze activiteiten die u kunt ondernemen. Wat dacht u van karten, een achtbaan, van de zipline of tennissen. U kunt het zo actief maken als u wilt! Er zijn rederijen die meer geschikt zijn voor kinderen, andere rederijen zijn meer geschikt voor de 50-plussers en andere rederijen zijn bij uitstek voor de avonturiers.

Zal ik zeeziek worden?

De meeste schepen van tegenwoordig zijn uitgerust met geavanceerde stabilisatoren. Mocht er veel deining zijn gaan deze stabilisatoren uit om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de passagiers. Bij slecht weer zal de kapitein altijd zijn best om het gebied te omzeilen.

De hut-keuze voor passagiers die gevoelig zijn voor zeeziekte is van belang. Het algemene advies is: Hut met balkon, midscheeps en laag. Maar onze Cruise Experts kunnen u hierover ook per schip adviseren.

Krijg ik stempels in mijn paspoort?

Als u vliegt naar de vertrekhaven krijgt u een stempel van dat betreffende land. In de havens die u aandoet tijdens de cruise ontvangt u geen stempel in het paspoort. Bij sommige bestemmingen kunt u in het lokale postkantoor een speciale stempel halen.

Zijn er veel Nederlanders aan boord?

Bij vertrekken vanuit Nederland loopt het percentage Nederlanders op tot maar liefst 50%. Bij cruises in de Middellandse Zee zijn vrijwel altijd enkele tientallen landgenoten aan boord.

Is een cruisevakantie geschikt voor kinderen?

Zeer geschikt zelfs! Het is wel van belang voor de juiste rederij te kiezen. Bij MSC, Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Line zit u gegarandeerd goed. Heel veel faciliteiten en speciaal personeel voor kinderen. Let op! Bij veel rederijen mogen ‘kinderen’ tot 21 jaar geen alcohol drinken. Lees meer over cruisen met kinderen op onze website.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan