Ga je voor de bestemming of het cruiseschip?

De één kiest altijd voor hetzelfde cruiseschip of in ieder geval dezelfde rederij. De ander zoekt zorgvuldig uit of er routes zijn met veel havens die hij of zij nog niet heeft aangedaan. Iedereen heeft zijn eigen motivatie om te komen tot de ‘juiste’ keuze. Op welke gronden maak jij je afwegingen? Mijn ouders zijn echte Mariners. Hun cruise vindt steevast op een Holland America Line-schip plaats. En de Volendam is dan prima; zo’n nieuwerwetse Eurodam of Nieuw Amsterdam is niet wat zij nastreven. Ik heb ze wel eens voorgesteld met Seabourn te gaan cruisen. Vind ik zelf helemaal te gek vanwege de super service, de intieme schepen en de kleinere havens die ze aandoen. Mijn suggestie viel niet in goede aarde. HAL kozen zij vanwege de vele Nederlanders aan boord, de Nederlandse officieren, liefst met vertrek uit Nederland en ja, misschien ook wel vanwege de nostalgische cruisesfeer op hun schepen.

Trans-Atlantische cruise

Zo was ik eens aan boord van de Queen Mary II, waar ik mij verbaasde over passagiers die personeelsleden omhelsden. Wat bleek, zij maakten hun zoveelste trans-Atlantische oversteek op diezelfde oceanliner. Overigens een prachtig cruiseschip, maar dat terzijde. Dat ik mij hierover verbaas, is eigenlijk ridicuul. Hoeveel mensen gaan er jaarlijks niet steeds naar dezelfde camping? En hoeveel verschillende wintersportregio’s doet de gemiddelde skiër nu eigenlijk aan?

De aard van cruisen

Misschien is het dus ook logisch dat veel cruisepassagiers voor hun vaste cruisevakantie gaan. Maar mijn inziens strookt dit niet met de aard van cruisen. Dat is toch immers een vakantie van één keer je koffer uitpakken en allerlei verschillende bestemmingen ervaren? De cruise is per definitie een meer avontuurlijke reis dan een gewone vakantie. Er zijn gave cruises die je in acht dagen naar vier verschillende landen brengen. En al liggen de havens geen duizenden kilometers uit elkaar, toch tref je overal een andere cultuur aan. Je dompelt even onder in een heel nieuwe sfeer, je proeft een land, je ervaart een volk, je aanschouwt hun bouwkunst en gebruiken. Natuurlijk is het maar nippen aan de nectar. Maar als het je bevalt, dan kom je gewoon een andere keer zonder duizend andere cruisepassagiers terug?

De nieuwste cruiseschepen

Dan zijn er nog de reizigers die steeds het meest nieuwe cruiseschip willen ervaren. Zodra dit boekbaar is, wordt de volgende cruisevakantie gepland. De enige motivatie om met een schip mee te gaan, zijn het ervaren van de innovaties aan boord. De bestemming is van ondergeschikt belang. In zo’n laatste geval denk ik vaak: bij de bouw kunnen ze de scheepsmotor wel weg laten. Het gaat om het schip en niet om de reis. Laat dat cruiseschip lekker in de haven liggen. Maar doe mij een lol, haal alsjeblieft cruise weg voor het woord schip, want zo kan een cruiseschip niet bedoeld zijn.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan